Refleksioner over kursus om tilsyn

Refleksioner

Det var nogle super-engagerede kursister vi blev forkælet med, da vi for nyligt afholdt vores første kursus om tilsyn for hjemmeundervisere.

Vi havde påregnet ca. 45 minutters oplæg fra Iben og mig med efterfølgende spørgerunde. Kurset endte med at strække sig et godt stykke over 3 timer (!) før vi kunne vove os ud i et København fyldt med lyn og torden. Kurset forløb heldigvis uden hverken bulder og brag, men der var - rigtigt - mange spørgsmål, og kurset affødte masser af menings- og erfaringsudveksling mellem de fremmødte og os.

Jeg har selv været hjemmeunderviser og unschooler i over 10 år. Mange ting har ændret sig, siden vi startede vores egen lille rejse, men mange af spørgsmålene - og ikke mindst bekymringerne - er stadig de samme. Et fuldstændig subjektivt bud på en top 5 kunne lyde:

  • Hvad må tilsynet kræve af mig?
  • Vil de teste mine børn?
  • Hvordan dokumenterer jeg bedst min hjemmeundervisning?
  • Hvordan forholder tilsynet sig overfor unschooling?
  • Hvad gør jeg, hvis jeg løber ind i problemer?

... men der findes mange flere.

Vi talte om værdigrundlag, fælles eller egne undervisningsmål, for og imod prøver, problemhåndtering, lovstof og meget mere. Især den dér med prøver fylder meget i manges bevidsthed - måske fordi loven er lidt utydelig på området, og måske også fordi kommuner tolker loven forskelligt. Og så er der den med, hvor hyppigt kommunerne må føre tilsyn... Og den med værdigrundlaget...

Det var min fornemmelse, at vi kom grundigt omkring de fleste emner, og feedbacken har været enormt positiv til vores store glæde. Det ser ud til, at der er behov for vores lille kursus.

Én ting har ændret sig i løbet af de 10 år, og det er, at der er mange flere hjemmeundervisere og derfor også mange flere tilsyn. Men der er også mange flere muligheder for at forberede sig og dermed gøre sit for at få et vellykket tilsyn.

Der er for mig ingen tvivl om, at forberedelse stadig er nøglen til det gode tilsyn.

Mange har efterspurgt vores kursus i online form, og det ønske kan vi heldigvis opfylde nu. Vi holder et webinar allerede mandag den 24. juni, og selv om vi kun virtuelt vil sidde i samme stue, vil der stadig være mulighed for at stille spørgsmål og udveksle erfaringer. Efter planen kræver deltagelse kun en skærm, der kan gå på nettet - både smartphones og PC/Mac skulle være understøttet. Vi glæder os meget til at møde jer, der ikke lige havde mulighed for at komme forbi Vesterbro!

Man kan sikre sig sin billet på tilsyn.nu. Der er dog færre pladser denne gang, så man skal måske ikke vente alt for længe med at bestille.